Arsuz Belediye Başkanı Güven: “Herkesin Desteğine İhtiyacımız Var”
Hatay Arsuz Belediye Başkanı Asaf İtimat, depremin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen ilçede çadır temininde sıkıntıların devam ettiğini belirterek, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Herkesin desteğine ihtiyacımız var.”
Arsuz Belediye Başkanı Asaf İtimat, deprem felaketi sonrası ilçede yaşanan 1 aylık süreci değerlendirdi. Çadır teminindeki yükün devam ettiğini vurgulayan İnanç, şunları kaydetti:
“Deprem felaketinin üzerinden geçen bir aylık süreçte Arsuz Belediyemiz, Arsuz Kaymakamlığımız ve ilgili devlet kurumlarımızla iş birliği içinde var gücümüzle çalışmak için tüm şartları zorladık. bölge ve afetten etkilenenler, bu kurum bu kurumun görevidir demeden elimizden geleni yapıyoruz, çalışıyoruz.
“ÇADIR TALEP EDEN VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI 10 BİNE YAKLAŞIYOR”
Arsuz’un geniş bir coğrafyaya yayılmış dağınık yerleşim birimleri ve vatandaşlarımızın geçim kaynaklarının olumsuzlukları, kişisel çadır ihtiyacını doğurmaktadır. İlçemizde bulunan vatandaşlarımızın geçim kaynakları tarımsal faaliyetler, hayvancılık ve turizmdir. Evi hasar gören ancak bahçesini, hayvanlarını ve eşyalarını bırakmak istemeyen, konutu hasarsız veya hafif hasarlı olan ancak bitmeyen sarsıntı nedeniyle konutlarına girmekten korkan vatandaşlarımız da evlerinin önüne çadır talep ediyor. . Çadır talep eden vatandaşlarımızın sayısı 10 bine yaklaştı. Dezavantajlarımız bununla da bitmiyor. Ayrıca ilçemiz hem afet bölgesi hem de göç alan bir bölgedir. Çevre bölgelerden insanların yaz tatillerini geçirmek için yerleştiği, dağınık bir coğrafyaya ve çok sayıda müstakil evlere sahip bir bölgedir. Çevre il ve ilçelerden olağan kurallar çerçevesinde buraya tatil için gelen vatandaşlar, bu kez depremden etkilenenler olarak ve afetten etkilenen diğer aileleri de yanlarında getirerek geliyorlar. Bu da hem ilçe nüfusunun hem de mükellefiyetin yüksek olmasına neden oluyor. Bu zorluklara rağmen hızlı bir şekilde organizasyonun (çadır alanları-dağıtılan çadır sayısı) kurulması gerekliliği devam etmektedir. Ancak bunun gibi pek çok faktör, gereksinimlerin karşılanması konusunda karamsarlığa neden oluyor. Çadır dağıtımı konusunda önceliğimizi çadır bilgi hattı üzerinden kayıt yaptıran dezavantajlı vatandaşlarımıza (engelli, evi yıkılmış veya ağır hasar görmüş, ağır hasta vb.) dağıtmaya çalışıyoruz. Dağıtılan her çadırı da kayıt altına alıyoruz. Bir şeyin altını çizmek istiyorum. Dağıtılan çadırlar sadece belediye tarafından dağıtılmıyor. Kaymakamlık, kamu kurum ve kuruluşlarına ve bizzat ilçede çadır dağıtımı yapılıyor.
“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”
Biz belediye olarak elimizden geldiğince şehrin yaralarını fiziki olarak sarmaya çalışırken, belediyemizin öncülüğünde yeniden kurulan psikososyal servisleri de Kaymakamlık Sosyal Hizmetler Müdürlüğü temelinde devreye soktuk. ve istekli ruh sağlığı uzmanları. İhtiyaç analizlerimiz devam ediyor. Çünkü her gün yeni koşullarla gelir ve ihtiyacın önceliğini değiştirir. Belediyemizin ve diğer tüm destek veren belediyelerin kaynaklarını seferber ettik. Artık hiçbir şey aynı olmayacak. Ancak zamanla yeni bir düzen kurmak mümkündür. Vatandaşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarının dayanışma ve sağduyulu çalışmaları ile ilçemizi mevcut şartlarımızda en verimli seviyeye getirmek için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var.”