Ekonomi

Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan MTP açıklaması

Orta Vadeli Programa ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın bizzat bu programı duyurması ve ‘Hükümet olarak arkasındayız, destekliyoruz’ demesi bu planın en büyük gücüdür.”

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın mensuplarıyla toplantıya geldi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası katıldı. Türkiye Cumhuriyeti (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Strateji. ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel de katıldı.

Başkan Yardımcısı Yılmaz, Orta Vadeli Programa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genel tepkinin zamanla şekilleneceğini belirten Yılmaz, “Ama şunu söyleyebilirim ki gerçekçi bir plan olduğuna dair çok değerlendirme gördüm. Elbette her planda ve her programda olduğu gibi eleştiriler ve çeşitli sorular da var. Bu programa yönlendiriliyorlar. Bu da doğal. Hiçbir plan sorudan muaf değildir.” , tartışmalardan uzak değil. Ama şunu söyleyebilirim ki, olabildiğince gerçekçi ve gerçekçi olduğunu değerlendiren birçok yorumcuya rastladım. Burada önemli olan bu programın uygulanmasıdır. Temel etkisi bu programın daha da doğal uygulamalarla pekiştirilmesi ve şekillendirilmesidir. İster sayısal makro düzeyde, ister bütçe düzeyinde. “Bundan sonraki süreçte özellikle yapısal boyutu açısından en önemli unsur bu planın hayata geçirilmesidir. O noktada şunu söylemek istiyorum. Dünyanın en iyi programını hazırlasanız bile siyasi irade yoksa” Arkasında hiçbir anlamı kalmayacak, kağıt üzerinde kalacak.” kullanılmış.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın dün bizzat bu programı duyurması ve ‘Hükümet olarak arkasındayız, destekliyoruz’ demesi bu planın en büyük gücüdür” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Siyasi iradeyle, politikalarla ve o planda yazılan reformlar birer birer hayata geçirilecek. Tabii hepsi bir anda olmayacak. Bildiğiniz gibi üç “Bir yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Ama özellikle önümüzdeki 2024 yılında değişiklikleri hep birlikte göreceğiz” dedi.

Yılmaz, Meclis açıldığında hazırlıkların tamamlandığını, belli konularda adımların atıldığını herkesin göreceğini, bu yönde hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Büyüme-enflasyon ilişkisine ilişkin soru üzerine Yılmaz, “Bu aslında dünyanın sorunu. Günümüz dünyasına baktığımızda ‘enflasyonla mücadele edelim ama resesyona düşmeyelim’ sorunu tüm dünyanın sorunudur.” Elbette aynı tartışmayı yapıyoruz. Büyümenin kesinlikle azaldığını söylememiz lazım.” “Bizim son 20 yıllık ortalamamız, Türkiye ortalaması 5,5, önümüzdeki 3 yılda da ortalama 4,5 öngörüyoruz. Dolayısıyla bu planda 20 yıllık büyümemizin 1 puan altında bir büyüme var. Öte yandan daha da önemlisi büyümenin kompozisyonu değişiyor, artık büyümeyi tüketim odaklı, iç talep odaklı bir büyüme olarak da gerçekleştirebilirsiniz, yatırım, üretim ve ihracat odaklı bir büyüme olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Planımıza baktığımızda büyümemizde yatırımların katkısının, dış talebin katkısının, ihracatın katkısının daha yüksek olduğunu, dolayısıyla büyümenin geçmişe göre daha yüksek olduğunu, bir ölçü aşağı, daha değerli olduğunu görüyorsunuz. “Büyümenin kompozisyonu değişti. Bu nedenle farklı kaynaklardan gelen bir büyümeden bahsediyoruz. Bu anlamda enflasyon hedefimizle dengeli olduğunu söyleyebilirim.” Enflasyonu artırmayan, tam tersine enflasyona katkıda bulunan bir çerçeve” dedi.

Geçmiş Orta Vadeli Programlardaki sapmalara ilişkin soruyu yanıtlayan Yılmaz, “Değerli dostlar, tüm plan ve programlarda belirli marjlar dahilinde belli ölçüde sapmalar olabilir. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun.” gidersiniz, hayat tüm planlardan daha dinamik. Bugün sizin hiç iddia etmediğiniz bir gelişme olacak, tüm dünyayı etkileyecek, bizi de etkileyebilir. Şu anda yaptığımız program, sezonda yaptığımız öngörülerdir. elimizdeki veriler ne olursa olsun, mevcut koşullar altında ve mevcut bilgiler ışığında en gerçekçi şekilde. Bütün dünya da bunu yapıyor. Buna paralel olarak bu, “Çevremizdeki dünyada olumlu ya da olumsuz bir gelişme varsa” Şu anda planda göremediğimiz bu durum elbette gerçekleşmeleri etkileyecektir, buna hiç şüphe yok. Ancak mevcut bilgilerle mümkün olan en gerçekçi varsayımları yaptığımıza inanıyoruz” dedi.

Orta Vadeli Programda açıklanan döviz kurlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Sonuçta bunların hepsi hesaplama varsayımı. Bizim bir serbest kur rejimimiz var. Metinde çok açık bir şekilde bu rejimin devam edeceğini söylüyoruz. Dolayısıyla döviz kuruna ilişkin kimsenin bir hedef belirlemesi mümkün değil. Serbest piyasa ortamında döviz arz ve talebini etkileyen pek çok faktör döviz kurunu çerçeveleyecektir.”

Eylemlerin tek tek takip edileceğini belirten Yılmaz, “Buradaki eylemlerimizi mutlaka tek tek takip edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımız, tüm bakanlıklarımıza 3’er aylık dönemler itibarıyla buradaki eylemlerle ilgili ne yaptıklarını soracak. Ne kadar ilerleme kaydettiklerini de Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz. Bu anlamda bir takip sistemi çalışacak” dedi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu