Haber

OMÜ, Ortez ve Protez Bölümü’ne sahip, Türkiye’nin en büyük atölyesine sahip üniversitesidir.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez Protez Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mahmut Yaran, Türkiye’de ortez ve protez bölümü olan 3 devlet üniversitesinden biri ve en büyük atölyeye sahip üniversite olduklarını belirtti.

OMÜ’den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yaran, 400 metrekareyi aşan alanda Ar-Ge laboratuvarı, ortez ve protez atölyesi, alçı ölçüm odası, alçı odası ve rehabilitasyon laboratuvarının bulunduğunu belirtti.

Her öğrencisinin aktif olarak ortez ve protez atölyeleri yaptığını belirten Yaran, Uluslararası Protez ve Ortez Derneği’nin belirlediği kalite kriterlerine uygun bir laboratuvar ve eğitim sistemine sahip olduklarını vurguladı.

OMÜ’nün Türkiye’de ortez ve protez bölümü olan 3 devlet üniversitesinden biri olduğuna işaret eden Yaran, “Türkiye’nin en büyük atölyesi olan üniversitesiyiz. Cihaz ve öğrenci başına düşen metrekare açısından oldukça başarılıyız. 165 öğrencimiz var. Bu öğrenciler ortez ve protez atölyelerinde çalışıyorlar, “Ar-Ge çalışmalarında, üretim bantlarında, mezbaha imalat fabrikalarında çalışacak durumdalar. Ülkemizde yakın zamana kadar önlisans düzeyinde eğitim verilmekteydi. Ülkemizde son 10 yıldır lisans düzeyinde eğitim verilmeye başlandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak lisans eğitiminde öncü kurumlar arasındayız.” dedi.

Gerek teknopark firmaları, OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ve TÜBİTAK ile iş birliği içerisinde çeşitli projeler yürüttüklerini anlatan Yaran, “Öğrencilerimiz bu yıl 9 adet TÜBİTAK 2209-A projesi aldılar. Bu projeler multidisipliner (çok alanlı) bir şekilde gerçekleştirildi. ) üniversitenin diğer bölümleriyle işbirliği içinde oluşturulur.” devam ediyor. Geçtiğimiz yıl bir BAP projesini tamamladık. Bu çalışma kenevir bazlı bir malzemeden yapılmış protez soketi ile ilgiliydi ve sonuçlarımız oldukça başarılıydı. Bu sonuçlara dayanarak iki yeni kenevir bazlı malzeme projesine başladık. Bu projeler Mühendislik Fakültesi, Malzeme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Fakültelerinde gerçekleştirildi. “Mühendisliği Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalları ile işbirliği içinde yürütüyoruz.” Bir açıklama yaptı.

Üniversitenin çeşitli bölümleriyle iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Yaran, şöyle konuştu:

“Teknopark ile 3 boyutlu malzeme üretimi ve modellemesi ile bazı üst ve alt ekstremite (organın son veya uç kısmı) yapay zekalı protezleri üzerinde çalışıyoruz. Sadece danışmanlık değil, zaman zaman birlikte proje de üretiyoruz. Ortopedi ve Travmatoloji ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanlarında da çalışıyoruz.” Fen bilimleri bölümleriyle iş birliği yaparak eğitim amaçlı yaptığımız ortezlerden ücret talep etmiyoruz. Türkiye’de az sayıda yapılan hayvan protezleri üzerinde çalışıyoruz. Veteriner Fakültesi’nden hasta sevklerini destekliyoruz. Özel sektörle de işbirliği yapıyoruz. Bu konuda uzman davet edip öğrencilerimizin deneyim kazanmaları için eğitimler veriyoruz. “Biz organize ediyoruz.”

haber-simav.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu