Siirt’te köylüler yıllarca hayvan gücüyle tohumları toprakla buluşturdu.
Siirt’in Tillo ilçesindeki tarım üreticileri, atalarının eski yöntemiyle pirinç ve susam yetiştirmeye devam ediyor. Çeltik ve susam üreticilerinin yoğun ekim çalışmaları başladı.
Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Hatrant köyü sakinleri, pirinç ve susam ekerken hiçbir teknoloji kullanmadıklarını, tarım işlerinde insan, at, katır ve eşek gücü kullandıklarını söylediler. Yıllardır dedelerinden kalma sistemle çeltik ve susam eken Hatrant köyü çiftçileri, yaptıkları çalışmalara yoğun talep olduğunu belirtti. Köylerindeki toprağın çok verimli olduğunu söyleyen çiftçilerden Cemil Beydoğan, ürettikleri ürünlerin tamamen organik olduğunu söyledi.
Köylülerin temel geçim kaynağının pirinç ve susam olduğunu, tohumu insan ve hayvan gücüyle toprağa kazandırdıklarını ifade eden Beydoğan, “Köyümüzde yetiştirilen pirinç çok lezzetli ve tamamen organik olduğu için çok rağbet görüyor. Pirinç ekiminde tohum çok önemli ve biz bu tohumu hasat zamanı tarlamızdan topluyoruz.Çeltik tohumunu yaklaşık 2 hafta su altında beklettikten sonra çekirdeğini alıp tarlamıza serpiyoruz. Sulak ve bataklık alanlarda yetişen çeltik 6 ay sonra ürün vermeye başlıyor, 6 ay sonra da hasadına başlıyoruz.” – SİİRT